WATSU V KNIZE O TĚHOTENSTVÍ

 Konečně! Watsu se podařilo prezentovat na různých místech, festivalech, v novinách, televizi i rádiu…
Nyní už se o Watsu píše i v knize. Ne, že by o této technice nebyla ještě napsána žádná kniha. Její autor, Harold Dull, jich napsal několik. Ale jsou to knihy zatím pouze v angličtině a jsou zaměřeny právě na vodní terapie.

Kniha, o které píši, je v originálu v češtině a je určena pro budoucí i čerstvé rodiče. Název knihy je „Čekáme děťátko“ a její třetí vydání právě vyšlo v nakladatelství Grada. Měla jsem tu čest napsat nejen kapitolu o plavání miminek a malých dětí, ale prostor dostala i technika Watsu a její využití pro těhotné ženy.

S laskavým svolením redakce se s vámi mohu podělit o text, kde jsou stručně shrnuty výhody využití Watsu v těhotenství. Mám obrovskou radost, že vodní terapie začínají být uznávané i odbornou veřejností.

WATSU® v těhotenství
Zdenka Jášová

Watsu® (neboli WATer shiatSU) je technika, která vznikla na počátku 80. let v Kalifornii a dnes začíná být běžně využívána i u nás. Je vhodná téměř pro každého a právě v těhotenství může být velkým přínosem. Pomáhá budoucím maminkám relaxovat, odpočinout si, ulevuje od bolestí zad, kloubů, napomáhá krevnímu i lymfatickému oběhu, dává prostor k naladění se na miminko a společnému zážitku.

Celá terapie probíhá v teplé vodě 34-350C a trvá 50 - 60 minut. Terapeut nejdříve zjistí, jestli nemá těhotná žena nějaká omezení nebo potíže a potom už jemně protahuje a masíruje uvolněné tělo na hladině, poskytne prostor pro vlastní klid a vnímání sebe sama.

Vodní prostředí umožňuje tělu pohyby, které na suchu nejsou možné. Žena a zároveň s ní i dítě, zažívají pohyb celého těla a zároveň odpočinek, zábavu střídá klid, protažení masáž. Tím, jak je maminka houpána a vožena po hladině, zažívá stejné pocity jako její miminko ve stejnou chvíli. Dochází k uvolnění přetěžovaných svalů kolem páteře, uvolňují se kyčelní klouby, prohlubuje se dýchání a zmírňují otoky.

Watsu® je vždy prováděno na hladině, ale často se kombinuje s technikami, kdy klient dostane nosní skřipec a potápí se pod hladinu. Terapie tím získá další rozměr a mnoho klientů si pohyby pod vodou ještě více užívá. Potápění však není podmínkou a zvláště v pokročilém těhotenství, kdy je omezena kapacita plic, se do potápění nenuťte. Přestože v relaxovaném stavu vydrží člověk bez dechu dlouhou dobu, v posledních dvou měsících těhotenství by tato doba neměla překročit 5-7 vteřin.

Každý Watsu® terapeut musí vědět, jaké pohyby jsou a jaké nejsou pro těhotnou ženu vhodné. Někteří mají i doplňkový kurz zaměřený právě na Watsu® v těhotenství a to může být ještě dalším bonusem při práci s budoucí maminkou a jejím miminkem. Doporučuji si ověřit, jaké má váš terapeut vzdělání, případně zkušenosti. Během terapie můžete terapii kdykoli ukončit nebo zkrátit, většinou však mám opačné zkušenosti, kdy by klienti raději ještě pokračovali. Jediná komplikace pro těhotné ženy je častější chození na toaletu, na to ale samozřejmě bereme ohled.

Obecně se Watsu® mohou zúčastnit ženy během celého těhotenství, pokud vše probíhá bez komplikací a mohou do vody. O vhodnosti terapie se můžete poradit se svým ošetřujícím lékařem. Terapeut by se měl u těhotných žen vyhnout prudkým pohybům, protažení by mělo být vždy jemné a po celou dobu musí vnímat reakce a pohodu budoucí maminky.

Vzhledem k tomu, že jsou Watsu® a ostatní vodní terapie vhodné téměř pro každého bez omezení věku, můžete si jeho blahodárné účinky užívat i později jako maminka, která si dopřeje trochu péče a odpočinku. A pokud budete se svými dětmi plavat, je krásné přenést některé pohyby, doteky a myšlenky Watsu® i do této společné aktivity.

Grada, Čekáme děťátko – 3.vydání, (MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D.)

Děkuji oběma autorům za prostor v knize a děkuji všem těhotným maminkám za důvěru a možnost s nimi pracovat.

Zdenka Jášová

www.watsu-czech.cz

www.grada.cz/cekame-detatko-(1)-11513/