WATSU BEZ BAZÉNU?

WATSU bez bazénu? To je přece TANTSU!

Už jsem druhý měsíc bez bazénu… A chybí mi. Všem nám chybí. Voda, kontakt, stav „naladění“, sdílení. S ostatními terapeuty a studenty se občas slyšíme. I přes mou nedůvěru k počítačům zjišťuji, že on-line setkání je skvělá možnost kontaktu v této zvláštní době. Můžeme tvořit, sdílet, radovat se...
Ale co ten Watsu trénink, ty příjemné pocity spojené s vodou a práce s tělem? Jak nezapomenout tu schopnost naladění? Jak zvládnout ten stres kolem a jak navodit dobrou atmosféru doma, když i každý z rodiny má ta svá omezení a starosti?

  Jak asi tušíte podle nadpisu, hodně z toho vám pomůže řešit TANTSU. Je to vlastně WATSU      přenesené  na zem pro klienty, kteří nemohou do vody nebo právě pro případ, že nemáme bazén k dispozici.  Potřebujete jen pohodlnou podložku na zem nebo prostornou pohovku, pár polštářků a příjemnou hudbu. Každý student WATSU si už TANTSU vyzkoušel na kurzu, možná i vícekrát. Pokud jste vše zapomněli nebo nejste student WATSU a máte chuť tuto techniku vyzkoušet, pokusím se vám trochu napovědět: Váš partner (přijímající) se položí na bok a vy (dávající) se posaďte za jeho záda tak, abyste byli v těsném kontaktu.

 Oba mějte pohodlné oblečení a oba se vypodložte polštářky, abyste se cítili co nejpohodlněji. Snažte se naladit na partnera svým dechem, dýchejte společně. Pokládejte pomalu svoje ruce na partnerovo tělo (jedna dlaň na srdce druhá na kříž nebo druhá na tvář, obě na srdce – jedna zpředu druhá zezadu, jedna na srdce druhá pod pupík na Haru...). Možností je mnoho, improvizujte, hrajte si. Pomačkejte končetiny, dlaň, chodidlo, pohoupejte končetiny, jako kdyby se houpaly na vodě, protáhněte je. Po celou dobu se snažte být napojeni na partnera, dýchat společně, pracujte pomalu a jemně.  Potom můžete vyměnit strany, a pokud vám partner tvrdě neusne, můžete si vystřídat místa.

Věřím, že vás toto naladění přenese aspoň v myšlenkách zase k vodě a pomůže vám zpříjemnit domácí atmosféru, ať už budete dělat TANTSU s dětmi, partnerem, kamarády. Trénink společného dýchání, naladění a improvizace určitě není zanedbatelný! Ano, je to jen základ, není to terapie. Ale proč to nevyzkoušet?

TANTSU je součástí kurzů WATSU, ale má i svůj samostatný vzdělávací program. Třeba vás nadchne natolik, že se k nám přidáte v únoru, kdy pořádáme základní kurz TANTSU. Pevně věříme, že se nám jej, po vynuceném odložení, podaří uskutečnit a studenti budou moci rozšířit svoje znalosti o tuto jednoduchou, ale velice účinnou techniku pro relaxaci a uvolnění.

Pro inspiraci nabízím níže odkaz na video 
s autorem TANTSU, panem Haroldem Dullem.

Přeji vám příjemné chvíle s rodinou či přáteli. Krásné souznění.

Zdenka Jášová

https://www.youtube.com/watch?v=UCzEhl-bnmI Napište..