WATSU NA FILMOVÉM FESTIVALU

Jak souvisí Watsu a filmový festival? Proč se o něj zajímat?
Také jsem si zpočátku nebyla jistá, když s tímto návrhem přišla naše kolegyně Hanka Hudečková. Ale tento mezinárodní festival nese název „Voda, Moře, Oceány“ a byl to letos již sedmnáctý úspěšný ročník soutěžních dokumentárních filmů, jehož cílem bylo prezentovat a ocenit filmová díla zabývající se světem sladkých i slaných vod.  V letošním roce se festival více zaměřil na ochranu vod po celé naší planetě, význam vody a její vliv na každého z nás. A to už byla i naše parketa. S pořadateli jsme se velmi rychle dohodli na spolupráci a připravili jsme si společně s mým kolegou Romanem Nedvědem prezentaci na téma Voda, vodní terapie a Watsu.

 Jak už to tak bývá, plány jsou hezká věc, ale musíme se umět přizpůsobit… Roman onemocněl, takže jsem prezentaci musela zvládnout sama. Je pravda, že jsem diváky ochudila o ten zajímavý úvod o vodě, o jejích vlastnostech, významu, energii, paměti a její nezbytnosti, ale snad to vyvážily informace o Watsu a vodních terapiích. Podle reakcí se podařilo nadchnout další budoucí klienty nebo i terapeuty. A to nejen z řad potápěčů, kterých, jak jsem pochopila, byla na festivalu většina, ale i z široké laické veřejnosti a ostatních návštěvníků festivalu.

 
 
Na druhou stranu to byla pro nás skvělá  příležitost poznat nové lidi a hlavně práci, kterou  dělají. Na závěrečném Ceremoniačním večeru jsem měla pocit, že potřebuji vidět každý film, ze kterého se pouštěly ukázky, a jen jsem litovala, že jsem si v uplynulých dnech nenašla více času na návštěvu festivalu a promítaných soutěžních filmů. Tolik krásných míst je kolem vody a zvířat, tolik informací…a tolik bolestných, ale důležitých zpráv o stavu naší planety, vody a životního prostředí…

 

Příští rok už budu poučena a 18.ročník MFF „Voda, Moře, Oceány“ si určitě nenechám ujít. Již dnes jsme s vedením festivalu dohodnuti na pokračování dobře nastartované spolupráce a pokud se vše podaří, přijdou na řadu i ty připravené zajímavosti o vodě, která nás všechny fascinují a k tomu třeba i praktické ukázky a další informace o Watsu a ostatních vodních terapiích. Děkuji také Daně Chyňavové za pomoc na poslední chvíli a společné sdílení tohoto zážitku. Na shledanou  příští rok na festivalu v Hluboké nad Vltavou.

Ano, voda nás spojuje opravdu všechny J

Zdenka Jášová

……………………………………………………….

www.watsu-czech.cz

www.vodamoreoceany.eu/cs